Zajęcia kulinarne w klasie drugiej – sałatka owocowa
Po tygodniu nauki o znaczeniu owoców i warzyw dla organizmu człowieka oraz zapoznaniu się z zasadami prawidłowego żywienia, nadszedł czas na działania praktyczne. 9 kwietnia 2024 r. uczniowie klasy drugiej przygotowali sałatkę owocową.
Zanim rozpoczęli pracę, przypomnieli o tym, dlaczego dieta powinna być wielobarwna i na jakie funkcje naszego organizmu wpływają dane kolory warzyw i owoców. Po krótkim utrwaleniu wiedzy z niecierpliwością uczniowie przystąpili do działania. Bezpiecznie korzystając z narzędzi obierali, kroili ulubione owoce, wykazując się przy tym ogromnym zaangażowaniem. Po wymieszaniu sałatki i posprzątaniu miejsc pracy dzieci z radością smakowały swoje dania.
W przygotowaniu sałatek wykorzystano akcesoria kuchenne zakupione w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Galeria zdjęć
-
Sałatka owocowa przygotowana przez uczniów klasy 2
-
Sałatka owocowa przygotowana przez uczniów klasy 2
-
Sałatka owocowa przygotowana przez uczniów klasy 2
-
Sałatka owocowa przygotowana przez uczniów klasy 2
-
Przygotowanie sałatki przez uczniów klasy 2
-
Przygotowanie sałatki przez uczniów klasy 2
-
Przygotowanie sałatki przez uczniów klasy 2
-
Przygotowanie sałatki przez uczniów klasy 2
-
Przygotowanie sałatki przez uczniów klasy 2